Is ontgiften goed of slecht?

Van sap vasten tot reinigingen, detox diëten en zuiveringen. Ze zijn allemaal populair bij mensen die willen afvallen of een gezonde levensstijl beginnen. Maar is ontgiften van je lichaam goed of slecht? Volgens sommige artsen en voedingsdeskundigen zijn deze therapieën niet zo gezond als ze lijken terwijl anderen er grote voorstanders van zijn.

Met producten die variëren van voeding supplementen tot smoothies en shampoos, kan niet één van de fabrikanten definiëren wat ze met ontgiften bedoelen. Of de toxines noemen die deze producten zouden moeten verwijderen. Geen enkele studie kan aantonen dat bepaalde voedingsmiddelen of kruiden effectief zijn in het verwijderen van gifstoffen uit het bloed of de organen.

Omdat een fabrikant van bijvoorbeeld spirulina-poeder (een populair groen zeewier poeder in de detox-afdeling van veel reformwinkels) niet kan zeggen hoe het werkt, betekent het niet dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de potentieel om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Waar wetenschappers met elkaar eens zijn.

Beide partijen zijn het met elkaar eens dat je gezonde lever, nieren, darmen, lymfebanen, longen, slijmvliezen en huid continue 24 uur 7 dagen per week werken. Dat ze zichzelf reinigen met het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit de weefsels en organen van ons lichaam.

Waar zijn wetenschappers met elkaar oneens?

Dat je lever, nieren, darmen, lymfebanen, longen, slijmvliezen en huid een handje nodig hebben om beter te werken. Ze zijn oneens dat vasten of sap helpen bij het verbranden van vetcellen die toxines bevatten (alhoewel het verbranden van vetcellen niet gerelateerd is aan het natuurlijke proces van ontgiften van het lichaam). En verschillen van mening dat gif en afvalstoffen in je lichaam opbouwt.

Wat weten we

Cyanobacteriën is bijvoorbeeld een specifiek type bacteriën dat wordt aangetroffen in spirulina, een verzamelaar van zware mineralen. Het doet dit via een proces van ionenuitwisseling, en kan de toxiciteit van zware metalen in weefsel aanzienlijk verminderen. Al een 100 microgram van opgelost spirulina mengsel kan aantonen dat het meer dan 85% arsenicum in weefsel verwijdert. Bij een dosering van 250-500 milligram per kilogram lichaamsgewicht voorkomt spirulina dat er metaaltoxiciteit optreedt bij rittens waarvan de moeders fluoride kregen. Ook werd er opgemerkt dat spirulina de loodophoping in hersenweefsel verminderde, beschermde tegen ophoping van zware metalen, en de ophoping van kwik in de zaadballen.

Ok, spirulina is één van de weinige moleculen die bestaan en feitelijk een grote hoeveelheid bewijs heeft om de ontgiftende activiteit te ondersteunen. Andere compounds zoals paardenbloem uittreksel, ginseng en zink is ook klinisch bewezen dat ze de opbouw van zware metalen verminderen. Alhoewel, zware metalen zijn slechts één vorm van een toxine die zich in uw weefsels kan verzamelen. Er lijdt geen twijfel aan dat het wetenschap heeft bewezen dat deze toxines inderdaad kunnen worden verwijderd. Dit kan via het gebruik van deze specifieke “detox” -compounds die in de natuur worden aangetroffen.

Of neem een mariadistel uittreksel, een ander populair detox- of reiniging supplement. Onderzoeken tonen aan dat mariadistel de groei van levercellen beschermt, bevordert, oxidatie bestrijdt (een proces dat cellen beschadigt) en blokkeert giftige stoffen in het celmembraan.

Silymarin, is een groep antioxidanten die gedestilleerd zijn uit de zaden van mariadistel. Ze hebben antioxiderende eigenschappen die meerdere malen groter zijn dan die van vitamine C en E. Silybin is één van de silymarin waarvan is aangetoond dat het bijzonder effectief is bij het bevorderen van de gezondheid van de lever. Mariadistel helpt ook om ontgiften te verbeteren door het leeglopen van glutathion te voorkomen.

Spirulina en mariadistel zijn maar een paar voorbeelden. Zoals je kunt zien is het niet zo eenvoudig om alles over één kam te scheren door te zeggen dat detox-supplementen en diëten gewoon niet werken. Terwijl het detox bewijsmateriaal voor bijvoorbeeld cayennepeper en ahornsiroop sap echt niet bestaat, bestaat er wel bewijs voor andere voedingsstoffen.

Zo, waarom is ontgiften goed?

Bij een korte detox-dieet geef je je lever nieren, darmen, lymfebanen, longen, slijmvliezen en huid een pauze en de kans om hun normale ontgiftingstaken weer uit te voeren. Doordat alle verwerkte vetten, fructose- glucosestroop, alcohol, snoep, frisdrank, commercieel vlees en snacks verwijderd zijn worden ze niet langer overbelast met slecht voedsel. Eet je daarna voedingsmiddelen die voldoende micronutriënten en mineralen bezitten dan ondersteund dit hun normale dagelijkse functies.

 

Welke ontgiftingskuur is gezond?

Er zijn veel detox diëten die alleen gebaseerd zijn op vloeistoffen of staan alleen sommige voedingsmiddelen toe, zoals fruit en groenten. Het zijn meestal korte diëten wat geen manier van eten is waar je op lange termijn aan kunt vasthouden. Je zult honger hebben en misschien zwak voelen.  Een dieet dat je eten ernstig beperkt kunnen bijwerkingen hebben van lage energie, lage bloedsuikerspiegel, spierpijn, vermoeidheid, duizeligheid of duizeligheid en misselijkheid. Detox diëten zijn niet goed voor mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Het enige type detox-dieet dat de moeite waard is, is een dieet dat verwerkte, vetrijke en suikerhoudende voedingsmiddelen beperkt met het vervangen van voeding die laag is in calorieën. Een detox-dieet die vitaminen, mineralen en vezels bevat, zoals groenten en fruit. Zo kun je extreem stress op je lichaamssystemen verminderen. Deze gezonde eten benadering is je beste gok om je lichaam in topvorm te krijgen.

Met dit in gedachten vond ik een reinigingskuur gemaakt van 100% natuurlijke producten. Geen kunstmatige smoothies met chemicaliën vitamines en mineralen, jakkes. Maar een kuur gebaseerd op een nuttige bron van natuurlijke vitamines, aminozuren, mineralen en vezels. Een kuur waarbij ik niet hoefde te verhongeren en toch het resultaat kreeg dat ik wou. Een kuur waarnaast een gereinigd lichaam ook resulteerde in een verandering van mijn slechte naar gezondere eetgewoontes. Sinds ik deze kuur hebt gedaan kijk ik niet meer terug. Mijn spijsvertering loopt soepeler, heb veel meer vitaliteit en mijn innerlijke vermoeidheid is weg. Daarnaast ben ik ook een beetje afgevallen en is mijn huid opgeklaard. Ongelooflijk, nooit gedacht dat de acne in mijn gezicht zou verminderen. Ik leef nu een vitaler leven en heb een gezondere stijl van eten.

Wil je meer weten en deze ontgiftingskuur proberen? Bekijk dan de links in mijn webshop.

Content Protection by DMCA.com
DMCA.com Protection Status
error: Content is protected !!