Nieuw Zeeland (NZ) wordt ook “Aotearoa” door de Maori’s genoemd.
‘Aotearoa’ betekent ‘Het land van de lange witte wolk’.
Waar ligt Nieuw Zeeland?
Nieuw Zeeland ligt in het zuidwesten van de Grote Oceaan, de Stille Zuidzee. Australië ligt 2200 km afstand en wordt door de Tasman zee van elkaar gescheiden. Het bestaat uit twee grote eilanden (Noord en Zuid eiland) en een aantal kleinere eilanden. Stewart eiland, 30 km ten zuiden van het Zuid eiland en Waiheke eiland, dat 18 km voor de kust van Auckland (Noord eiland) ligt in de Golf van Hauraki. Verder zijn er een groot aantal kleine eilanden, waaronder de Antipoden eilanden, waarvan een deel onbewoond is, en de Chatham eilanden, Campbell, Bounty, Auckland, Snares en Kermadec.
Hoe groot is Nieuw Zeeland?
Nieuw Zeeland is ongeveer zes maal zo groot als Nederland and qua vormgeving heeft het een overeenkomst met Italie. Beide landen zijn ongeveer even groot. Tussen het meest noordelijke punt op het Noord eiland en het meest zuidelijke punt of Stewart eiland zit een afstand van 1600 km. De maximum breedte op het noord eiland bedraagt 450 km, dit geeft een oppervlakte an 270,467 km2 vergeleken met Nederlandse oppervlakte van 37.354 km2. Driekwart van de oppervlakte van Nieuw Zeeland ligt boven de 200 m hoogte vergeleken met de helft van Nederland die 1 m boven de zeespiegel ligt. De grootste landmassas zijn het Noordereiland en het Zuidereiland die gescheiden zijn door Straat Cook.
Het Zuider Eiland
Het zuid eiland is iets groter en word gesplitst van noord naar zuid door de Nieuw Zeelandse Alpen. Voornamelijk aan de westkant van het eiland liggen de bergen met indrukwekkende fjorden. Het hoogste top in deze bergketen is Aoraki / Mount Cook (3754 m). In dit gebergte bevinden zich 17 pieken die boven de 3000 m uitsteken. Veel toppen hebben eeuwige sneeuw. In deze Alpen liggen ook aantal spectaculaire gletsjers. De grootste is de Tasman gletsjer met een lengte van 28 km. De oostkant is vlakker en hier liggen dan ook de grotere steden.
De Noorder Eiland
De meeste bergen op de Noord eiland zijn van vulkanische oorsprong. Vanaf het midden van het eiland loopt een vulkanisch actieve zone naar het noordoosten. De belangrijkste kraterkegels zijn Mount Taranaki / Egmont (2518 m), Mount Ruapehu (2797 m), Mount Ngauruhoe (2291 m) en Mount Tongariro (1986 m) die uitbarste op dinsdag 07.08.2012 en woensdag 20.11.2013.