Nieuw Zeeland bevat duizenden meren en rivieren.

Door Tosca
De Waikato Rivier

Tussen de duizenden rivieren zijn een paar belangrijke rivieren, zoals in de Noord eiland zijn het de Waipa, Waikato, Whanganui Rivier, Manawatu, Waihou, en op het Zuid eiland de Waimakariri rivier.

De Waipa, ontstaat in de Rangitoto Range en is 115 km lang, het stroomt ten west van Te Kuiti noordwaarts voorbij Otorohanga en Pirongia. In Ngaruawahia mond het uit in de Waikato.

De Waikato, de langste rivier, ontspringt op de flanken van Mount Ruapehu en stroomt door het Taupomeer, waar ten noorden van de stad Taupo de opzienbarend Hukawatervallen zijn. Vervolgens kronkelt de rivier noordwestelijk door de Waikato regio. Dit verdeelt de regio’s hoofdstad Hamilton in tweeën. Ten slotte uit het in de Tasmanzee bij Port Waikato, ten zuiden van Auckland. Aan deze rivier tussen Taupo en Hamilton zijn er acht waterkrachtcentrales die 11 procent van de elektriciteit in Nieuw Zeeland leveren.

De Whanganui, de langste bevaarbare rivier met een lengte van 290 km. Het begint aan de noordkant van Mount Tongariro en stroomt noordwest, dan buigt af naar het zuidwesten nabij Taumarunui. Dan door het wilde bosrijke gebied van King Country en vloeide zuidoosten langs Pipiriki en Jerusalem uit bij de Wanganui kust.

Rainbow Falls

Deze rivier was voor de Maori bevolking heel belangrijk, het was de link voor communicatie met twee derde van het Noord eiland. Dit wordt nog steeds benadrukt in Maori legendes. In de wet wordt deze rivier nu erkend als een persoon, op dezelfde manier waarop een bedrijf is, waardoor het rechten en belangen heeft. (voor meer informatie zie NZ Herald)

 

De Manawatu, een belangrijke rivier in het zuidelijke deel van de Noord eiland. Het ontstaat in de noordwest van Norsewood in de Ruahine Ranges. Het stroomt eerst oostwaarts dan buigt af naar het zuidwesten nabij Ormondville. Vervolgens noordwest bij Woodville en door de Manawatu Kloof. Het stroomt dan in een zuidwestelijke richting door de stad Palmerston North eer dat het uitmond in de Tasmanzee bij Foxton Beach.

De Waihou, oorspronkelijke naam is Thames river genaamd door James Cook. Waihou betekent ‘nieuw water’. De rivier is ongeveer 150 km en stroomt noord-noord-westwaarts voorbij Putaruru, Te Aroha, Paeroa en Thames voordat het uitmond in de oceaan aan de oostzijde. Deze river heeft de enigste draaibrug, Kopu Bridge, gebouwd om de files van State Highway 25 in control te houden.

De Waimakariri, de grootste rivier in het noorden van Canterbury. Het is 151 km en stroomt in een zuidoosters directie vanuit de Zuidelijke Alpen over de Canterbury Plains in de Grote Oceaan. In Maori ‘Waimakariri’ kan ‘rivier can het koude stromende water’ betekenen.

 

 

Content Protection by DMCA.com

Een gedachte over “Nieuw Zeeland bevat duizenden meren en rivieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DMCA.com Protection Status
error: Content is protected !!