Gran Canaria, een vakantie om nooit te vergeten

Mijn vakantie in Gran Canaria zal ik nooit vergeten. Na mijn terugkomst in Nederland was dit mijn eerste keer om een vakantie te boeken. In Nieuw Zeeland had ik nooit een sterke drang gehad om met vakantie te gaan. Jammer genoeg kan ik niet hetzelfde zeggen van Nederland. Na drie jaar werken als uitzendkracht was ik wanhopig op zoek naar een plek waar ik kon ontspannen. Een plaats dat niet te ver weg was, niet te duur en waar het nog warm en zonnig was in september.

Vakantie, hoera!

Omdat ik pas een paar dagen voordat mijn vakantie zou beginnen uiteindelijk toestemming kreeg, had ik nog niets kunnen boeken. Zodra dit was bevestigd, liep ik met spoed een reisbureau binnen en schrok me een hoedje. Nee, toch, niet te geloven, daarom boeken ze in Nederland vakanties een jaar vooraf, er was nauwelijks iets vrij. Of als er iets vrij was dan waren er geen beschikbare vluchten. Op advies van het reisbureau koos ik voor de Canarische Eilanden en pakte de eerste verkrijgbare hotel. Maar, o oh, ik had niet naar de sterren classificatie gekeken. Ik was ervan uitgegaan dat het automatisch inbegrepen was zoals in Nieuw Zeeland.

Canarische Eilanden

De Canarische eilanden bestaan uit zeven eilanden die zich bevinden in de Atlantische Oceaan tegenover de Westelijke Sahara naast Morocco. De eilanden heten Tenerife, Palma, Gomera, Hierro, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura. Fuerteventura ligt net een 108 km van de Afrikaanse kust.

In 1402 vestigde een Noorman, Jean de Béthencourt zich in Lanzarote en werd met de steun van het koninkrijk Castilië de koning in 1404. De eilanden werden vaak overvallen door piraten en kapers, waaronder de bekende Francis Drake in 1595 en de beroemde Horatio Nelson in 1797. In 1982 zijn de Canarische Eilanden een onafhankelijke regio van Spanje geworden.

Vanaf het begin van de 21ste eeuw zijn de eilanden een bestemming geworden voor illegale Afrikaanse immigranten. Vele komen vanuit landen zoals Gambia, Ghana, Ivoorkust, Liberia en in de laatste jaren vluchtelingen uit Syrië. Hierlangs proberen Afrikanen de Europese Unie binnen te komen. Degene die je ziet rondlopen en proberen je goedkope spullen te verkopen, hebben al een gevaarlijke zeetocht overleeft.

Canarische Eilanden belangrijkste export was wijn totdat de druifluis in 1853 de druiven oogst verwoeste. Tegenwoordig zijn hun belangrijkste exporten suikerriet, bananen, aardappelen, tomaten en tabak. De eilanden zijn een belangrijk toeristisch centrum geworden vanwege hun subtropisch klimaat en geweldige stranden.

Vakantie geboekt

Dus met een spring in mijn step liep ik naar huis om mijn koffer in te pakken. Diep gedoken in mijn winterjas begon ik met enthousiasme te plannen wat ik zou meenemen en of ik genoeg zomerkleren had. Want morgen zou ik vertrekken en rond 23.00 uur aankomen in Gran Canaria, daarna met een taxi naar Playa del Inglés.

Gran Canaria

Van alle eilanden is Gran Canaria de meest gewilde vakantiebestemming voor jongeren. Met zijn voortdurend hele jaar warme klimaat, prachtige landschappen, een keuze van 236 km kust, stranden met duinen, brede ongerepte goudkleurige zandstranden (wat mij aantrok), en een ongelooflijke hoeveelheid bars en nachtclubs.

Gran Canaria is echt de moeite waard om te ervaren. Alleen lezen over de tropische dagen met hete, droge, stoffige winden die fijn Sahara-woestijnzand in je ogen blazen en het moeilijk maakt om te ademen zegt niks totdat je het zelf hebt beleefd. Je kunt zelfs de geur van warme oceaanlucht dat ‘s nachts door je open schuifdeuren zweeft inademen of s ´morgens de nevel zien oprijzen van het asfalt.

Het gevoel van zacht warm water dat langs je huid glijdt wanneer je zwemt of duikt in de blauwe, zoute oceaan. Of terwijl je een netwerk van paden door natuurgebieden te voet of met de fiets verkent loopt het zweet tussen je schouderbladen naar beneden. Opzij geduwd en geschoven in de drukte op de dansvloer van lawaaierig discotheken. Het bloed uit je handen zien verdwijnen bij het grijpen van de achterbank in een 2 euro taxirit.

Je bijgeloof negeren wanneer talloze wilde zwarte katten je pad kruisen. De lokale bevolking gelooft dat zwarte katten ongeluk brengen dus worden deze op straat gezet. Dan de triomf en opluchting wanneer je de lobby van je hotel hebt bereikt door een hindernisbaan van soms grappige maar vaak opdringerige vervelende verkopers.

Gran Canaria heeft het allemaal.

Op Aankomst

Als gevolg van mijn onwetendheid zal ik mijn aankomst nooit vergeten. IJverig liep ik de trappen op naar de hotelreceptie en zag dat de muren en bekleding een beetje verwaarloosd waren. Blijkbaar willen eigenaars geen geld in hun hotels steken. Even was ik teleurgesteld maar naar jaren bij oefeningen op een harde grond in de bush geslapen te hebben leer je aardig wat te verdragen. Na inchecken moest ik weer door de poorten het hotel uit om naar een ander gebouw te lopen. Het zag er donker en nauwelijks belicht uit maar de avond was lekker zacht en warm. Aangekomen deed ik de beveiligingsdeur open en stapte in een donker vestibule.

Jeetje

Amper was ik binnen of sprong ik bijna de lucht in. Met bonzend hart keep ik naar beneden en zag een pikzwarte kat die zich tegen mijn benen vleide. Middernacht, zwarte kat, nee hoor, niets aan de hand en gaf de kat een aai onder haar kin voordat ik verder de donkere gang inliep. Kijkend naar de liftdeuren schudde ik mijn hoofd, daar had ik zeker geen vertrouwen in. Voorzichtig stappend om niet op de kat te stappen kwam ik bij mijn kamer terecht. De deur was nauwelijks open of de kat was naar binnen geglipt.

Bijgelovig natuurlijk niet

Mijn eerste indruk van mijn kamer gaf mijn rillingen over mijn rug. De kamer zag er niet slecht uit maar ik wist meteen dat ik hier geen oog dicht zou kunnen doen. Normaal gesproken ben ik geen bijgelovig mens maar dit gevoel werd toch een beetje sterk benadrukt en blijkbaar was de kat het met me eens want het liet gelijk een stinkend plasje achter. Met een zucht gaf ik het op om de kat te vangen en opende de terrasdeuren. Zodra de kat me naar buiten was gevolgd, sloot ik snel de terrasdeuren. ´Ha, ha, ingetrapt, ´ maar nauwelijks had ik de deuren gesloten of hoorde ik zo´n luidruchtig herrie alsof een kat gemarteld werd en dit middernacht in een hotel. Overhaast maakte ik de deur weer open en liet de kat binnen, één nul voor de kat.

Verder kijkend zag ik een grote vieze donkerbruine vlek boven de douche en gebroken losse met scherpe randen vloertegels in de badkamer. Ah, nu had ik een reden om te vragen voor een andere kamer. Ondertussen had de kat zich weer verscholen. Lopend naar de voordeur riep ik uit, ¨als je niet opgesloten wilt worden kom dan mee anders laat ik je achter. ¨ En niet te geloven maar die kat liep tussen mijn benen de deur uit terwijl ik daarvoor niet in de buurt kon komen.

Aub, andere kamer graag

Bij de receptie vroeg ik of er een andere kamer vrij was, maar kreeg te horen dat het hotel volgeboekt was en zou moeten wachten tot morgenochtend. Somber besloot ik om iets te gaan eten want had die dag weinig gegeten. Op weg terug naar het hotel ging ik langs de receptie om te vragen hoe laat ik er moest zijn. Deze keer sprak ik iemand anders aan en hij snapte niet wat zijn collega had gezegd want zelfs dan was er geen mogelijkheid om van kamer te veranderen. Gelukkig was hij sympathiek en vroeg of ik in tien minuten terug kon komen.

Bij mijn terugkeer bood hij mij een kamer in het hoofdgebouw aan maar deze zou een euro per dag extra kosten. Lachend om mij rap antwoord moest ik toch eerst de kamer bezichtigen voordat ik het mocht aannemen. Bij het openen van de kamerdeur voelde ik me gelijk op me gemak. Terug om mijn koffer op te halen kwam er deze keer geen zwarte kat me tegemoet, oef. Was het niet voor de behulpzaamheid van het hotelpersoneel geweest dan zou mijn vakantie verpest zijn. Nu eindigde ik met een onvergetelijke plezierige en ontspannen vakantie.

September

Aankomen in september is een unieke tijd, het betekend dat de nachten een beetje koeler zijn en dat de plaats niet wordt overstroomd door groepen jonge toeristen. Binnen enkele dagen werd ik overal begroet bij naam en kreeg ik tips en aanbevelingen voordat ik het had hoeven te vragen. Ik had geen probleem met opdringerige lastige verkopers of wachtrijen.

Omdat ik deze keer alleen de omgeving wou bezichtigen had ik geen auto gehuurd. Taxi´s zijn goedkoop en ik leerde de omgeving beter kennen door rond te lopen dan als ik het per auto zou hebben gedaan. Het is een plek die ik zeker nog een keer wil bezoeken.

Dus tot slot, waarom Gran Canaria? Om te beginnen is het een eiland met alleen toegang bij lucht- en zeeverkeer. Het heeft lekker weer het hele jaar rond en is niet te ver weg. Met goed zoeken kun je goedkope vluchten te pakken krijgen. Tip: Zoek nooit in het weekeinde want dan zijn prijzen duurder. Neem een kijkje, boek een hotel, spring in een vliegtuig en ontdek voor jezelf.

 

Content Protection by DMCA.com
DMCA.com Protection Status
error: Content is protected !!